Articulatiile coloanei vertebrale si toracelui - miscarile coloanei vertebrale

Articulatia atlantooccipitala, Articulatiile Coloanei Vertebrale

articulatia atlantooccipitala

Doua vertebre adevarate se pot articula direct prin intermediul apofizelor proceselor articulare si corpurilor vertebrale — numite si articulatii adevarate sau la distanta prin intermediul ligamentelor la nivelul apofizelor proceselor spinoase, transverse sau lamelor vertebrale — numite si articulatii false.

Articulatia atlantooccipitala structura discului intra doua elemente. Inelul este mai gros anterior unde are mai multe lame concentrice.

articulatia atlantooccipitala

Posterior, numarul de lame este mai mic, inelul este mai subtire, explicand vulnerabilitatea aceste zone in hernia de disc. Nucleul pulpos, constituit dintr-o masa de tesut gelatinos situata intr-o cavitate.

Articulatiile Coloanei Vertebrale

Celulele nucleului sunt de tip condrocitar, cuprinse intr-o retea de proteoglicani care inglobeaza o mare cantitate de apa avand rolul unei perne pneumatice intre corpii vertebrali. Are originea pe baza occipitalului, coboara pe fata anterioara a coloanei terminandu-se pe fata pelvina a sacrului.

articulatia atlantooccipitala

Este alcatuit din: fibre superficiale lungi care conecteaza vertebre ; fibre mijlocii si fibre profunde scurte conecteaza articulatia atlantooccipitala vertebre adiacente. Limiteaza miscarea de extensie a coloanei vertebrale. Are originea pe fata posterioara a corpului axis-ului.

  • Temporal În formă de pană În această zonă, coloana vertebrală are originea.
  • Piesele componente ale acestuia sunt unite între ele cu ajutorul diferitelor ligamente.

Este abila cu o panglica lunga alba-sidefie, aplicata pe fata posterioara a corpurilor vertebrale, dar in interiorul canalului rahidian, inaintea maduvei spinarii si a durei mater. La nivelul discurilor vertebrale catre gaura de conjugare banda este mai lata cu rol in prevenirea hernierii laterale a nucleului pulpos. Limiteaza miscarea de flexie a coloanei vertebrale.

Au suprafete e cu directie orizontala la nivel cervical, suprafete e cu directie oblica la nivel toracic si suprafete arcuate formand articulatii trohoide in regiunea lombara.

Anatomia Sistemul Articular (generalități)

Suprafetele articulare prezinta un strat fin de cartilaj hialin. Fiecare vertebra prezinta 4 articulatii intre apofizele articulare, doua superioare si doua inferioare.

articulatia atlantooccipitala

In functie de mobilitartea zonei, capsula articulatiilor dintre apofizele articulare ale vertebrelor cervicale este mai laxa, ale celor dorsale si lombare mai fibroasa si ingrosata. Nu prezinta ligamente proprii.

articulatia atlantooccipitala