Meniu de navigare

Fiziologia articulatiilor

Rolul fibrocartilajului este de a uni puternic oasele intre ele permitand deplasari minime simfiza pubiana, articulatia dintre corpurile vertebreloR.

  1. Într o durere articulară de vis
  2. Reumatism cot
  3. Articulațiile picioarelor și genunchilor doare ce să facă
  4. Calaméo - Poliartrita Reumatoida
  5. Sistemul articular | Anatomie si fiziologie Articulații cartilaginoase ale genunchilor

Alcatuirea unei articulatii sinoviale Sunt articulatiile cele mai mobile,cu membrana sinoviala si lichid sinovial in cavitatea art. Elemente componente : Suprafetele articulare sunt netede, delimitate de santuri- capul humerusului sau al femurului Au margini proeminente fiziologia articulatiilor acetabulum Sunt invelite in cartilaj articular hialin, alb, elastic, cu rol de protectie si amortizare in caz de lovituri Are doua suprafete : - una adera la os - una este libera umezita fiziologia articulatiilor sinovialA Cu cat presiunea exercitata asupra cartilajului este mai mare cu atat cartilajul este mai gros – membrul inferior.

Cartilajele articulare nu fiziologia articulatiilor terminatii nervoase sau vase de fiziologia articulatiilor. Au metabolism redus, sunt hranite prin insibitie din lichidul articular.

Daca patrunde sange in articulatii, tesutul osos apare in locul cartilajelor care se reabsorb, aparand anchilozele osoase.

Bine ați venit la Scribd!

Cartilajul articular hialin este invelit de o membrana articulara conjunctiva pericondrU bogat in celule conjunctive mezenchimale ce asigura cresterea cartilajului in grosime. Daca suprafatele articulare nu concorda nu patrund bine una in cealalta – nu sunt congruentE suprafata articulara cea mai mica prezinta un fibrocartilaj articular de marire de forma circulara care mareste suprafata circularA – labrul glenoidal.

Este de forma triunghiulara pe sectiune. Este inserat pe marginile cavitatii glenoide si o adapteaza la capul humerusului.

Poliartrita Reumatoida

Fibrocartilajul articular se afla intre suprafetele articulare – discul articular ce ocupa toata articulatia, articulatia sterno-claviculara, articulatia temporo-mandibulara, meniscul articular lama fibrocartilaginoasa, in forma de semiluna sau inel dispusa intre cele doua oasE – articulatia genunchiului Fibrocartilajul intraarticular adera de suprafata articulara cea mai mobila si o insoteste in toate miscarile.

Mijloace de unire - ligamente - muschi Capsula articulara este un manson conjunctiv fibros care inveleste suprafata articulara. Are doua straturi : - stratul extern – fibros - stratul intern – membrana sinoviala – secreta fiziologia articulatiilor sinovial Capsula are doua circumferinte inserate una pe marginile oaselor articulare si aceasta realizeza miscari cu amplitudine redusa si a doua este capsula inserata la distanta de suprafata articulara si realizeaza miscari cu amplitudine mare.

Fiziologia articulatiilor capsulei este mai mica la articulatiile cu mobilitate mare articulatia umaruluI si mai mare la articulatiile cu mobilitate mica sterno-clavicularA.

Sistemul articular

Grosimea este mai mare desi amplitudinea este mare deoarece capsula este bogata in fibre elastice articulatia solduluIsuporta greutatea corpului, permite miscari ample. Membrana sinoviala o captuseste ajungand pana la marginea cartilajului articular.

Capsula articulara are rol de protectie si de unire.

cât de dureros meniscul simptomelor articulației genunchiului

Ligamentele articulare sunt benzi fibroase care se insera pe oasele articulate intre ele cu rol de a mentine contactul dintre suprafetele articulare. Dupa pozitia lor fiziologia articulatiilor sunt : - ligamente interosoase intracapsulare Dupa modul de formare sunt : - ligamente formate prin ingrosarea capsulei articulare – gleno-humerale - ligamente formate prin transformarea unor tendoane – ligamentul rotulian al articulatiei genunchiului - ligamente formate din fasciculele musculare atrofiate – coraco-acromial - ligamente formate din ingrosarea fiziologia articulatiilor musculare – membrana interosoasa Ligamentele au rolul de a limita miscarile articulare excessive.

Membrana sinoviala este o lama conjunctiva subtire, neteda, lucioasa. Ea acopera suprafata interna a capsulei articulare si se oprste la mica distanta de cartilajul articular.

Sinartrozele

Lichidul sinovial este galbui, vascos, unsuros, cu rol in lubrefierea suprafetelor osoase aflate in miscare. Are rol de nutritie si curatare a acestor suprafete.

Membrana acopera tendoanele, ligamentele si discurile aflate in articulatie. Braurile sinoviale sunt incretituri ale sinovialei cand trece peste unele mici vase sau formatiuni conjunctive in cazul insertiei capsulei la distanta de cartilajul articular. Prelungirile sinovialei : - externe – funduri de sac – recesuri sinoviale - sunt prelungiri mari prin orificiile capsulei -se dispun in jurul tendoanelor si favorizeaza alunecarea acestora in contractia musculara- capul lung al bicepsului brahial - foliculi fiziologia articulatiilor – sunt prelungiri mici care se insinueaza intre ligamentele articulare - interne – umplu cavitatile articulare – ciucuri sinoviali – mari si ramificati - vilozitati - mici Sinoviala este bogat vascularizata si inervata.

Muschii au rol de mentinere a oaselor in contact prin tonusul si elasticitatea lor.

ce unguent tratează articulațiile

Prin contractie fibrele unor muschi inserati pe capsula trag capsula dintre oase impiedicand prinderea unor pliuri a ei intre suprafetele articulare. Miscarile oaselor se efectueaza in jurul unor axe articulare si se efectueaza in anumite planuri ale spatiului.

dacă articulațiile doare decât frotiul

Axul articular reprezinta totalitatea punctelor care nu se deplaseaza in timpul miscarii. Planul este sagital. La axul sagitaloasele se departeaza de ax si produce miscari de abductie. Planul este frontal. La axul vertical, rotatia se face in jurul unui ax ce trece prin centrul osului mobil, rotatie mediala sau laterala.

Planul este transversal Circumductia reprezinta insumarea miscarilor de flexie, extensie, abductie, adductie si rotatie. Pronatia este miscarea de rotatie a oaselor antebratului in care un os este imobil, iar celalalt are superior o extremitate cu miscari de rotatie pe loc, iar inferior o extremitate care sufera o rotatie cu deplasare, incrucisind celalalt os ; astfel oasele iau forma literei X Supinatia este miscarea inversa. Cele doua oase devin paralele. Axul miscarii este cu oblicitate redusa.

Conducerea miscarii in articulatii se face in functie de configuratia suprafetelor articulare si de elementele care formeaza diferitele miscari. Articulatii cu conducere osoasa – articulatia cotului 2. Articulatii cu conducere musculara – muschii extensori ai gambei fiziologia articulatiilor flexia - muschii flexori ai gambei limiteaza extensia 3.

Articulatii cu conducere ligamentara – articulatia soldului.

Studiul bolilor osoase și articulare

Entorsa este intinderea exagerata a ligamentelor. Luxatia este amplitudinea prea mare a miscarii, intreruperea congruentei dintre capetele osoase cu deplasarea lor prin ruperea ligamentelor sau a capsulei articulare. Bratele parghiei segmentul 1 si 2 se inatind durere degetul mijlociu mana stanga aceste doua puncte si pornesc de la nivelul punctului de sprijin axul biomecanic al articulatieI In functie de locul unde se afla punctul de sprijin fata de forta, parghiile se clasifica in:a.

Antagonistii reprezinta o frana musculara elastica pana la oprirea miscariIcare actioneaza inaintea celei ligamentare sau osoase si se afla sub control nervos adaptativ la diferite situatii. Astfel antagonistii regleaza viteza, amplitudinea si directia miscarilor Lantul articular kinematiC – miscarile complexe se realizeaza frecvent in mai multe articulati succesiv.

Lantul kinematic fiziologia articulatiilor regleaza cand mai multi muschi se asociaza prin grupare in sens longitudinal de-a lungul unui lant articular.

Trecand peste mai multe articulatii, muschii solidarizeaza intr-o actiune comuna mai multe segmente corporale.

cum afectează alimentele artroza articulațiilor

In cadrul fiecarui lant, muschii sunt asezati caracteristic alternativ: unul anterior si celalalt posterior pe oasele din jurul articulatiei pe care actioneaza. Articulatia corpurilor vertebrale – amfiartroze Fetele articulare sunt reprezentate de fetele superioare si inferioare ale corpurilor care proemina la periferie si realizeaza un spatiu lenticular.

Încărcat de

Discul intervertebral are forma de lentila biconvexa. Are doua parti : - La periferie – inel fibros lame fibroase, orientate obliC ; are rol de a limita miscarile - In centru – nucleul pulpos alb-galbuI ; reprezinta un punct de sprijin, in jurul lui miscandu-se corpurile vertebrale Ligamente:-lig longitudinal anterior – pe fata anterioara a corpurilor vertebrelor – de la occipital -la S3 -Lig. Ajuta la mentinerea verticala a coloanei vertebrale 2.

lovituri de tratament articulare

Articulatiile proceselor articulare – diartroze planiforme – in regiunea cervicala si toracala Capsula art.