Fractura talus

Fractura talus, Meniu de navigare

Cum pot sa previn complicatiile fracturii de astragal? Din Comunitate Buna ziua! In luna noiembrie am suferit un accident soldat cu fractura col astragal.

Fața posterioară a talusului Procesul talar posterior are spre posterior 2 proeminențe: tuberculul medial și tuberculul lateral. Osul trigonum poate fi văzut ca un os accesor, situat imediat posterior de tuberculul lateral al procesului talar posterior. Poate fi considerat ca o parte neunită a tuberculului lateral.

fractura talus tratament articulatie sold

Printre tuberculi trece dinspre proximal și lateral spre distal și medial tendonul flexorului lung al halucelui. Fractura tuberculului lateral: fractura Shepherd este produsă prin forțarea gleznei în extensie și eversiune, când calcaneul lovește tuberculul lateral și îl rupe dar și prin forțarea extremă a gleznei în equinus, când ligamentul talo-fibular posterior rămâne intact dar smulge tuberculul lateral.

fractura talus ce boli articulare pot fi

Ea se manifestă clinic prin următoarele semne: - durere postero-laterală de gleznă - mobilitatea gleznei și a articulației subtalare este limitată și fractura talus. Tuberculul lateral are fațeta articulară și fractura acestui tubercul este asociată frecvent cu artroza.

fractura talus structura și tratamentul articulațiilor

Fractura tuberculului medial: este manifestată clinic de următoarele simptome: - durere postero-medială de gleznă, accentuată în fractura talus flexiei halucelui vecinătatea cu flexorul lung al halucelui. Osul trigon în cerculeţul roşu.

fractura talus tratament pentru durerea la genunchi

Radiografie de profil. Sunt folosite următoarele incidențe: 1 radiografia de profil: permite observarea tubercului postero-lateral.

fractura talus durerea rătăcește peste articulații

Osul trigonum poate fi văzut și el imediat posterior de tuberculul lateral al procesului talar posterior. Dacă este făcută în flexie și în rotație internă de 25 de grade plasează tuberculul lateral în profil.

De cele mai multe ori radiografia subestimează marimea fragmentului post-fractură.

fractura talus boala articulațiilor umărului și tratamentul

Evoluție și complicații[ modificare modificare sursă ] Exista 2 complicatii importante: - neconsolidarea: apare in cazul fragmentelor deplasate sau cind glezna nu este imobilizata si sprijinul interzis. Pacientul acuza durere persistenta, in special in flexia ampla a piciorului si limitarea mobilitatii subtalare.

Tratament[ modificare modificare sursă ] 1 Tratament conservator: fragmentele deplasate minim sunt tratate prin imobilizarea gleznei într-o cizma gipsată fără sprijin pentru săptămâni, cu piciorul în flexie de 15 grade.

Talus, Neck - Fractures - Fixation

Constă în excizia fragmentului neunit cu procesul talar posterior printr-o artrotomie postero-laterală de gleznă.